Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto się nimi najeść do syta. Warzywa te nie zawierają tłuszczu, mają niewiele kalorii i są bogatym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Mogą być urozmaiceniem obiadu, albo pyszną przekąską.
Do przygotowania pysznej przekąski będziemy potrzebować:
-
jeden pęczek szparagów,
-
100 g szynki suszonej, np. parmeńskiej, serrano lub cieniutkiego boczku,
-
200 g tartego sera (np. mozzarella),
-
tymianku,
-
oliwy extra vergine, masła, soli i pieprzu.
Szparagi myjemy, a następnie odłamujemy twarde i zdrewniałe końcówki. Rozkładamy plastry szynki i kładziemy na nich po około pięć szparagów, a następnie posypujemy tartym serem (na szparagi i szynkę, pośrodku). Zawijamy szynkę w pęczek i owijamy jeszcze jednym plasterkiem szynki. Analogicznie postępujemy z kolejnymi szparagami. Przekąskę przekładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Całość skrapiamy oliwą, a wystające spod szynki szparagi doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Na wierzchu każdej szparagowej roladki kładziemy po łyżeczce masła, posypujemy listkami świeżego tymianku lub tymiankiem suszonym. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i zapiekamy. Po około 12 minutach wyciągamy przekąskę.