Jeśli w tym roku chcecie nieco odmienić wielkanocne menu, zamiast tradycyjnego żurku postawcie na zupę chrzanową. Jest ona nie tylko smaczna, rozgrzewająca, ale przede wszystkim bardzo zdrowa. Jak ją przygotować? Podpowiadamy!
Składniki
2 pory
2 korzenie pietruszki
2 małe ziemniaki
2 cebule
0.5 selera
2 l wody
200 ml śmietanki kremówki
200 g wędzonego boczku
1 łyżeczka majeranku
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
4 łyżki tartego chrzanu
sól, pieprz
Przepis
Zaczynamy od pokrojenia w drobną kostkę boczku. Wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i podsmażamy. Następnie odbieramy i kroimy selera, pietruszkę, cebulę. Całość wrzucamy na patelenię, na której wcześniej smażyłyśmy boczek. Po kilku minutach przekładamy wszystko do garna, zalewamy wodą, dodajemy majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy przez około 30-40 minut (aż warzywa będą miękkie). Wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Wszystko miksujemy blenderem. Do zupy dodajemy śmietankę oraz chrzan, mieszamy i ponownie doprawiamy. Zupę podajemy z kawałkami boczku oraz z jajkiem.