Masz ochotę na coś słodkiego? Chcesz zaskoczyć domowników oryginalnym deserem? Mamy przepis na coś, co podbije wasze podniebienia! Rurki z kremem z pewnością okażą się strzałem w dziesiątkę.
Polecamy: ZASERWUJ SKRZYDEŁKA W MARYNACIE MIODOWO-MUSZTARDOWEJ – PRZEPIS
Na stronie www.mojewypieki.com znalazłyśmy przepis, który na stałe zagościł w naszych domach. Wychodzi z niego około 60 rurek (o długości 7 cm).
Czego potrzebujemy?
- 500 g mąki pszennej
- 250 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Polecamy: JAK ZROBIĆ BUDYŃ CHAŁWOWY?
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i szybko zagniatamy. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na około 60 minut. Następnie wyjmujemy i bardzo cienko rozwałkowujemy. Ciasto powinno mieć około 1 mm. Kroimy w długie paski o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek smarujemy masłem, nawijamy na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Jedną stronę rurki obtaczamy w cukrze i układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Rurki powinny się piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Gotowe powinny mieć jasnozłoty kolor. Rurki nadziewamy dopiero po wystudzeniu.
Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?
Krem śmietankowy:
- 600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
- odrobina naturalnej wanilii (niekoniecznie)
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i wanilią, następnie wypełnić rurki.
Polecamy: ZASKOCZ PYSZNYM I SYCĄCYM OBIADEM