Lekarze zalecają spożywanie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu. Są niskokaloryczne, przez co polecane przez dietetyków w walce z otyłością i nadwagą. Ale posiadają również szereg innych właściwości. Zawarte w nich minerały, witaminy i substancje odżywcze zmniejszają ryzyko miażdżycy i innych chorób układu sercowego, poprawiają kondycję układu nerwowego, wzmacniają odporność, korzystnie wpływają na wzrok, a także skórę, włosy i paznokcie.
Polecamy: CO MÓWI NASZA TWARZ O PROBLEMACH ZDROWOTNYCH, O KTÓRYCH NIE MAMY POJĘCIA?
Które gatunki ryb są najzdrowsze?
Ze względu na zawartość kwasów omega-3 dużo zdrowsze są ryby morskie. Największą zawartość substancji odżywczych mają miruny, dorsze, mintaje, makrele i szprotki. Mintaj zawiera duże ilości fosforu, który poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia kondycję zębów i kości. Miruna ma delikatne mięso i dużą zawartość kwasów omega-3. Jedząc szprotki chronimy tarczycę, a śledzie dostarczamy nie tylko kwasy omega-3, ale i fosfor, potas, wapń i witaminy D, E i B. Łosoś zawiera najwięcej cennych kwasów omega-3, ale warto też zwrócić uwagę na pochodzenie łososia – najzdrowsze są łososie atlantyckie.
Polecamy: MANDRAGORA I JEJ WŁAŚCIWOŚCI
Ważne jest też, żeby ograniczać smażenie ryb, lepiej piec je w piekarniku z dodatkiem przypraw.
Polecamy: DOMOWE SPOSOBY NA ODCISKI