Szukacie inspiracji na weekendowy obiad? Co powiecie na pyszne skrzydełka, które z pewnością osłodzą wam ostatnie dni? Tylko od razu ostrzegamy – nie będziecie mogły się od nich oderwać!
Polecamy: JAK ZROBIĆ DOMOWE DROŻDŻE?
Czego potrzebujemy? Oczywiście skrzydełek – podajemy przepis na kilogramową porcję. Jeśli chcecie jednak zrobić więcej, zwiększcie proporcje.
Polecamy: JAK ROZMROZIĆ MIĘSO W KILKA CHWIL?
Do przygotowania marynaty potrzebujemy: pięciu łyżek miodu, pięciu łyżek musztardy, łyżeczkę słodkiej papryki, dwie łyżeczki sosu sojowego, łyżkę oleju oraz soli i pieprzu do smaku. Ci, którzy lubią połączenie ostrości ze słodkością, zamiast pieprzu mogą dodać chilli. Uważajcie jednak, aby… nie sypnąć za dużo.
Polecamy: KTO I DLACZEGO POWINIEN UNIKAĆ KURKUMY?
Skoro już wszystko mamy to do dzieła! Skrzydełka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekładamy do miski. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie składniki marynaty, która później wylewamy na kurczaka. Wszystko dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki przynajmniej na koło godzinę. Później przekładamy skrzydełka na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika (temperatura około 180-200 stopni). Po około 12-15 minutach nasze danie jest gotowe. Smacznego!
Polecamy: CO DODAĆ DO IDEALNEGO ROSOŁU?
A gdy już będzie można grillować, spróbujcie jak będą smakować przyrządzone właśnie w ten sposób.
Polecamy: GRILLUJ SMACZNIE I… ZDROWO